Navigáció

KONIX koromtalanító tisztító anyag:
895 Ft/1 kg csomagKiszerelése: 1 csomag = 1 kg
20 csomag = 1 kartondoboz
A KONIX MŰKÖDÉSÉNEK HATÁSMECHANIZMUSA

Napjainkban a földgáz kiváltására a tűzifa felhasználása ismét előtérbe került, a földgáz árának emelkedése és egyéb takarékossági megfontolások következtében. A tűzifával működő tüzelőberendezések (kandalló, cserépkályha, kályha, vegyestüzelésű kazán, kemence) legnagyobb "ellensége" a nedves, friss tűzifa, amely kátrányszerű kormos lerakódásokat okoz minden tüzelőberendezésben. Emellett a nedves fából égés során kijutó sötétbarna csersav kellemetlen szaggal együtt megkeserítheti életünket oly módon, hogy makacs elszineződéseket okoz a kéményen átszivárogva a falon, a cserépkályha fugáin keresztül illetve minden olyan helyen, ahol elő tud "törni". Ezeket a makacs elszineződéseket nem vagy csak nagyon nehezen, körülményes úton lehet eltávolítani a felületekről, mert teljesen belediffundál a téglába, és gyakran az ezzel együtt járó szag örökre megmarad a szobában. Ezt elkerülendő vagy csak száraz tűzifával fűtsünk vagy használjunk KONIX-ot, amely égésjavító tulajdonságával segít a tüzelés során, illetve a lerakódott kormot, kátrányt letisztítja a tüzelőberendezések belső felületéről illetve a kéményből.

Azonnal felmerülhet a kérdés, nevezetesen az, hogy mit nevezünk nedves tűzifának? Igazából a száraz tűzifa fogalma egyszerűbben meghatározható. Ezt 2 éven keresztül fedett, száraz helyen tárolt fára lehet mondani. Az összes, ennél kevesebb ideig tárolt és száradó fa használata esetén előfordulhat a fenti kormosodás, kátrányosodás és lerakódás a tüzelőberendezések belsejében és a füstcsőben illetve a kéményben.

A KONIX további részletes hatásmechanizmusáról alább olvashat:

A korom és a hamu olyan problematikus elemeket tartalmaz, mint pl. Na, K, Ni, Fe, V, SI, S, melyek az égés folyamán alacsony olvadáspontú entektikumokat alkotnak, melyek megolvadva, majd megdermedve rendkívül nehezen eltávolítható lerakódásokat képeznek a tüzelőberendezések részein, valamint a füstjáratokban és a kéményekben is. A lerakódások kialakulását meghatározza a szemcseméret, a salakolvadáspont, a tehetetlenségi ütközés és a molekuláris diffúzió.

A tűzoldali lerakódások jelentős mértékben csökkentik a kazán hatásfokát, növelik a fajlagos gőzelőállítás költségeit, fokozzák a környezetszennyező anyagok emisszióját és egyben baleseti veszélyt is jelentenek. Megteremtik továbbá a magas hőmérsékleti- és az alacsony hőmérsékleti korrózió kialakulásának a feltételeit.

A tüzeléstechnikával fogalakozó szakirodalom a szóban forgó lerakódások kialakulását egyértelműen hátrányos jelenségnek tartja és a lerakódások eltávolítására, ill. kialakulásának megakadályozására különböző mechanikai módszereket, eljárásokat, valamint adalékanyagokat ismeretet. Az ismert megoldások 3 fő csoportra oszthatók, melyek a következők:

1./ Mechanikai módszerek: ilyenek a drótkorongozás, drótkefézés, kaparás, vésés, gőzzel és vízzel főleg nagy nyomással történő leveretés.

2./ Vegyszerekkel történő tisztítás: lényege – a tüzelőberendezés tisztítandó felületeire a lerakódásokat a felületről eltávolítani képes anyagokat – vegyszereket – juttatnak, majd a feloldott lerakódásokat egy önmagában ismert eljárással eltávolítják.

3./ A tüzelőanyaghoz valamilyen adalékanyag társítás:
amelynek lényege, hogy vagy a tüzelőanyaggal együtt (pl. brikettálva), vagy azzal egy időben a tűztérbe juttatják a megfelelő adalékanyagot és így végzik a tüzelést. Előnye az előző módszerekkel szemben, hogy a tisztítás folyamatosan történik, azaz a tisztítás időtartamára nem kell a tüzelőberendezéseket leállítani, tehát nincs a leállításból, felfűtésből származó energiaveszteség, valamint az adalékanyagok alkalmazásával végzett tisztítás nem munkaidő és költségigényes karbantartási folyamat.

Az ismert megoldások esetében egy adott készítmény alkalmazhatósága a tüzelőanyagtól függ, illetőleg a készítmény csak meghatározott helyek, - pl. tüzelőberendezések tűzoldalának -, tisztítására szolgált A készítmények ugyanakkor a SO2 és SO3 átalakulási reakció megszűntetésére vagy csökkentésére nem képesek.

A „KONIX” olyan adalékanyag, amely mindenféle szilárd típusú tüzelőanyaggal történő tüzelés esetén egyaránt alkalmazható, ugyanakkor az ismert adalékanyagoknál tökéletesebben valósítja meg a tüzelőberendezések, füstjáratok, hővisszanyerő berendezések, sőt még a tisztítás szempontjából külön műszaki problémát jelentő kémények tisztítását is.

A tűztér hőmérsékletén – 600° C – a „KONIX” szublimáció útján légneművé válik és eljut a tüzelőberendezések legtávolabbi helyeire a hővisszanyerő berendezésekhez és a füstjáratokon keresztül a kéményhez is. A molekuláris diffúzió és adszorpció következtében a tüzelőberendezés fala és a lerakódások közé is bejut, majd széndioxidot fejleszt. A fejlődő gáz hatására a megnövekedett nyomás miatt a lerakódott szennyeződések a fémfelülettől elválnak.

A „KONIX” adalékanyag csökkenti az SO2 és SO3 átalakulását, mert negatív katalizátorként működik az SO2 és SO3 átalakulási reakcióban. Csökkenti továbbá az alacsony és magas hőmérsékletű korróziót, valamint a kénessav harmatpontját az üzemi hőmérséklet alatt tartja, így a tüzelőberendezés minimális távozó füstgázhőmérséklettel és kémény hőmérséklettel működhet, ugyanakkor maximális energiamennyiséget hasznosíthat.

A „KONIX” égést javító adalékanyag az SO2 és SO3 átalakulását nemcsak, hogy lényegesen jobban csökkenti, mint az eddig ismert adalékanyagok, hanem szinte teljesen meg is szünteti, olyan módon, hogy a vegyszer alkalmazása során az égés alatt keletkező SO3 –t redukálja, a salakot száraz, laza szerkezetűvé alakítja az által, hogy olvadáspontját felemeli, továbbá közvetlenül reakcióba lép a kéndioxidokkal. A reakció során lerakódást és korróziót  nem okozó komplexek keletkeznek, így megszűnik a magas hőmérsékleti korrózió.

A „KONIX”, mint ahogy az már említésre került negatív katalizátorként működik az SO2 és SO3 átalakulási reakcióban. Égést javító katalitikus hatása következtében csökkenti a szükséges légfelesleget, így a füstgáz áramlási sebességét is. A kisebb áramlási sebesség következtében a tehetetlenségi ütközések száma is kevesebb lesz, az pedig a lerakódások képződését csökkenti. 

A „KONIX” adalékanyag megakadályozza az SO3 kialakulását , teljes mértékben semlegesíti a kénsavat a hővisszanyerő berendezések alacsony hőmérsékletű részein. Az elszennyeződés kiküszöbölését az eredményezi, hogy a fémfelület nem lesz ragadós, mert az adalékanyag a kénsav harmatpontját az üzemi hőmérséklet alatt tartja, így és csak így működnek a tüzelőberendezések minimális füstgázhőmérséklettel és kéményhőmérséklettel, ugyanakkor ez biztosítja azt, hogy a tüzelőberendezés a maximális energiamennyiséget tudja hasznosítani.

A „KONIX” adalékanyag egyesíti a különböző típusú tűztéri adalékanyagok előnyös tulajdonságát, melyeket a következő előnyökben lehet összefoglalni:

 • égést elősegítő katalitikus hatása miatt csökkenti a légfelesleget,
 • az alacsonyabb olvadáspontú hamuösszetevőket magasabb olvadáspontú összetevőkre alakítja át, ezzel mintegy megszűntetve a letapadási képességet és letapadást,
 • csökkenti a kazánsalak összesülési szilárdságát, lehetővé téve ugyanakkor a könnyebb eltávolítást, melynek következménye, hogy alkalmazásával kevesebb koromlefúvató gőz szükséges,
 • csökkenti a SO2 - SO3 átmenetet, ezáltal mind a magas, mind az alacsony hőmérsékleti korróziót.

A „KONIX” eredményes hatását szakértői mérések bizonyították. Egyértelmű megállapítást nyert, hogy használata esetén kedvezően változnak meg a mérhető tüzeléstechnikai paraméterek. A tiszta, és a vegyszer alkalmazása után már jó huzatú tüzelőberendezéssel 3-5 % tüzelőanyag is megtakarítható, ugyanakkor gyenge minőségű, alacsony kalóriájú szenek is jó hatásfokkal égethetők el. Az adalékanyag alkalmazásával járó többletköltség így szinte azonnal megtérül.

A KONIX KOROMTALANÍTÓ ÁRA 895 Ft/1 kg csomag.


Amennyiben nem személyesen veszi át a KONIX koromtalanítót, hanem postázással kéri, a postaköltség a következő előre utalás után:

 • a postaköltség 1 db KONIX megrendelése esetén +1990 Ft,
  a postaköltség 2 db KONIX megrendelése esetén +2240 Ft,
  a postaköltség 3 db KONIX megrendelése esetén +2460 Ft,
  a postaköltség 4 db KONIX megrendelése esetén +2680 Ft,
  a postaköltség 5 db KONIX megrendelése esetén +2895 Ft,
  amelyet a KONIX koromtalanító árán felül előre utalással kell megfizetni.

KONIX KOROMTALANÍTÓRÓL TOVÁBBI  INFORMÁCIÓ:
06 30/30-80-234
06 70/21-00-805
06 70/52-00-535
06 20/9-644-744
06 20/466-95-95


MEGRENDELÉSHEZ KATT IDE
E-mail: rendeles@globalstone.hu

Újdonságok


Big Box 62/2

Elérhetőség

GlobalStone Magyarország Kft.

2071 Páty, Erkel u. 24.
Telefon:
06 30/30-80-234
06 70/21-00-805
06 70/52-00-535
06 20/466-95-95
06 20/9-644-744
E-mail: info@globalstone.hu

Hírlevél

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Copyright 2012 Globalstone Magyarország Kft.

 • Első
 • Második

Jelenleg látogató olvassa a lapot.