Navigáció

TÜZELÉSTECHNIKAI ÚTMUTATÓ

 AVAGY

NÉHÁNY GYAKORLATI HASZNOS TANÁCS A BIOFABRIKETTEL VALÓ TÜZELÉSHEZ ÉS A KÜLÖNBÖZŐ FA- ÉS VEGYESTÜZELÉSŰ TÜZELŐBERENDEZÉSBEN VALÓ HASZNÁLATÁHOZ:
 
KÁLYHÁBAN, CSERÉPKÁLYHÁBAN, KANDALLÓBAN
a tűzifához hasonló módon kell a biofabrikettet használni, de a tűztérbe egyszerre a fánál megszokott mennyiség felét-háromnegyedét kell betölteni. Ellenkező esetben a tüzelőberendezés felmelegedése túl gyors lehet, ami nem előnyös. A tüzelőberendezés ajtaját illetve levegőcsappantyúit csak a biofabrikett teljes meggyulladása után szabad minimumra lezárni, akkor, amikor a biofabrikett kékes lánggal izzik.
 
 
VEGYESTÜZELÉSŰ EGYAKNÁS KAZÁNOKBAN
a tűztér 1/3-1/2-es töltöttsége mellett érhetjük el a legjobb tüzelési hatásfokot. A biofabrikettet felül kell meggyújtani, és kezdetben felső levegőadással kell a természetes huzatot növelni. A levegőelállításhoz a huzatszabályozót úgy kell beállítani, hogy az égési levegő egy része mindig felül jusson a tűztérbe. Az alsó levegő mennyiségét a túl gyors égés elkerülése céljából csökkenteni kell, de teljesen elzárni soha nem szabad. A felső levegő-bevezetés akkor szüntethető meg, ha a biofabrikett a tűztérben teljesen átizzott, a fagázok képződése befejeződött, a biofabrikettmaradvány, mint faszén ég. Egy töltés mintegy 2-8 óra alatt ég el.
 
 
KÉTAKNÁS VEGYESTÜZELÉSŰ KAZÁNOK
használata esetén az égéstérben kisebb darabokra tördelt biofabrikettel történhet a begyújtás, és a kezdőtűz teljes égését elérve (amikor a megfelelő huzat már létrejött) lehet a tüzelőanyag-aknát megtölteni. A tüzelőanyag-akna akkor ideális a biofabrikett eltüzeléséhez, ha lefelé táguló, fala nem kátrányosodott.
 
 
KÉMÉNYTECHNIKA
végezetül szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a kémény nagymértékben befolyásolja a tüzelőberendezés hatékony működését. Biofabrikettel történő tüzelés esetére is igaz az, hogy előnyösebb a korszerűbb saválló acélból, saválló kerámiából, tűzálló betonból, tűzálló samott téglából vagy fagyálló pillértéglából készült kémény használata. Emellett szintén ajánlott a hőszigetelt kéménybélés vagy hőszigetelt készkémény (Schiedel, Leier) alkalmazása, amellyel a kéményen távozó hőveszteség a minimálisra csökkenthető. Természetesen a hagyományos, téglából készült kémény esetén is használható a biofabrikett tüzelésre. Minden kémény esetén ajánljuk az általunk forgalmazott Konix koromtalanító anyag használatát a kémény kitisztításához.

Újdonságok


Big Box 62/2

Elérhetőség

GlobalStone Magyarország Kft.

2071 Páty, Erkel u. 24.
Telefon:
06 30/30-80-234
06 70/21-00-805
06 70/52-00-535
06 20/466-95-95
06 20/9-644-744
E-mail: info@globalstone.hu

Hírlevél

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Copyright 2012 Globalstone Magyarország Kft.

  • Első
  • Második

Jelenleg látogató olvassa a lapot.