Navigáció

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A BIOFABRIKETTEL KAPCSOLATBAN:

 
1. Minden tüzelőberendezésben lehet tüzelni a biofabrikettel?
Igen, minden olyan tüzelőberendezésben lehet vele tüzelni, amely fatüzelésre vagy széntüzelésre alkalmas (kazán, cserépkályha, kandalló, kályha, teatűzhely, faelgázosító kazán, stb.) A leghatékonyabban olyan tüzelőberendezésben lehet a biofabrikettel tüzelni, amelynek a levegőszabályozása (ajtók, levegőadagoló) jól működik. Mivel a biofabrikett begyulladása után a biofabrikettet izzítani kell, mint a szenet, és ehhez kevés levegő hozzáadása kell, hiszen a biofabrikett nedvességtartalma nagyon kicsi, így a jól záródó ajtók fontosak ahhoz, hogy jól tudjuk szabályozni a tűztérbe jutó levegő mennyiségét.
 

2. Faelgázosító kazánban lehet-e tüzelni biofabrikettel? Természetesen lehet tüzelni biofabrikettel faelgázosító kazánban, sőt leginkább ezzel ajánlott, mivel a biofabrikett nedvességtartalma 1-2 % között van, ami a faelgázosító kazán helyes működéséhez szükséges. Ugyanis - kazán típustól - függően max. 12-20 % nedvességtartalom fölött nem alkazmazható tüzelőanyag faelgázosító kazánban, mivel e feletti nedvességtartalom felett nem megy tökéletesen végbe a faelgázosítás folyamata és károsodhat is a kazán a nedves tüzelőanyagból kiváló, elégtelenül elégő anyagok miatt.

 
Évek óta szállítunk faelgázosító kazánokhoz biofabrikettet, kb. 15-20 vevőnk fűt ezzel a termékkel faelgázosító kazánban (VIGAS, Atmos, Künzel, Buderus, Viessmann, stb.). Gyakorlatban fele annyi mennyiség szükséges a biofabrikettből, mint friss vágású, nedves tűzifából. Gyakorlatban egy 100-120 négyzetméteres családi házat faelgázosító kazánnal 30-60 mázsa biofabrikettel ki lehet fűteni egy télen, legalábbis a vevőink tapasztalatai ezt mutatják.
 
3. Hogyan kell a biofabrikettet begyújtani?
Ugyanúgy kell vele begyújtani, mint a szénnel vagy a tűzifával, apróra vágott fadarabokkal és papírral. Azonban forgalmazunk kifejezetten biofabriketthez használható alágyújtóst ITALFOCUS ECO és ITALFOCUS néven, amely használata esetén nincs szükség sem papírra, sem apróra vágott fadarabokra, mert egy szál gyufával meg lehet gyújtani az ITALFOCUS ECO vagy ITALFOCUS alágyújtóst, amely meggyújtása után kb. 15-20 percig magától ég, és ez idő alatt meggyújtja a biofabrikettet.
 
4. Mennyi biofabrikett szükséges egy begyújtáshoz?
Begyújtást kevés és kis darabokkal kell kezdeni, néhány biofabrikett darab elégséges, és miután kellően meggyulladt és ég, utána lehet fokozatosan rátenni a többit.
 
5. A fabrikett begyújtása után mennyi idő múlva lehet lezárni a levegőnyílást?
Szemmel láthatóan minden oldalon lánggal kell égnie a biofabrikettnek, ezután lehet a levegőnyílást lezárni minimumra, hogy izzani kezdjen a termék. Ez az idő tüzelőberendezéstől függ, de általánosságban mérvadó az, hogy a begyújtástól számított maximum 15-20 perc elég szokott lenni ahhoz, hogy a biofabrikett izzása megfelelő legyen.
 
6. A biofabrikett égése (izzása) alatt van-e valami teendő?
Nincs, amennyiben kellő levegő (nem túl sok, inkább kevés) áll rendelkezésre, a biofabrikett izzása hosszú ideig eltart. Ezalatt nem szükséges újabb biofabrikettet rárakni a tűzre, csak ha már a leégés a végéhez közeledik.
 
7. A biofabrikett leégése után a képződött hamut hova lehet helyezni?
A biofabrikett teljes leégése után nagyon csekély mennyiségű hamu képződik, a szénhez vagy a fához képest. Mivel teljesen bio termékről van szó, ezért a hamuja is környezetbarát. Így a kertben beásható a növények alá, komposztálóhelyre rakható, vagy kihűlés után a szemetestárolóba is kerülhet.
 
8. Szükséges-e másfajta kémény a biofabrikett tüzeléséhez?
Nem szükséges, hagyományos, normál téglából rakott kémény is megfelel, viszont előnyösebb a korszerűbb saválló acélból, saválló kerámiából, tűzálló betonból, tűzálló samott téglából vagy fagyálló pillértéglából készült kémény használata. Emellett az előregyártott elemekből készült hőszigetelt kémények (Schiedel, Leier) szintén javasoltak a biofabrikett tüzeléséhez, energiamegtaka-rítás szempontjából is. Bármely kéménnyel is rendelkezik, egyaránt fontos, hogy az ne legyen eltömődve, tiszta legyen és jó huzatú. Amennyiben kormos, kátrányos a kéménye, ajánlatos az általunk forgalmazott Konix kéménytisztító használata a biofabrikett tüzelésével együtt, ami letisztítja a kéményben képződött lerakódásokat és meggátolja új kátrány- és koromlerakódások képződését.
 
9. A biofabrikett hosszabb idejű tárolása során romlik-e a minősége?
Alapvetően nem. Mivel műanyag zsákokban van a biofabrikett, nedvesség, pára nem tud bejutni a zsákba. Ennek ellenére a szabad ég alatt nem ajánlatos tárolni, mivel a napsugárzás a zsákot károsíthatja és a csapadék is beszivároghat a zsákokba. Fedett helyen a biofabrikett több hónapig, akár évig is minőségromlás nélkül eltárolható.
 
10. Lehet-e vegyesen tüzelni tűzifával és biofabrikettel?
Természetesen lehet, de csak teljesen száraz tűzifával érdemes vegyíteni, mivel a nedves tűzifa égéséhez több levegő szükséges, azaz jobban nyitva kell hagyni a tüzelőberendezés ajtaját vagy a huzatszabályzó mechanikát, ami a teljesen száraz biofabrikett gyorsabb leégéséhez vezethet. Ezért a két termék keverése nem minden esetben szerencsés. A vizes tűzifával való tüzelés egyébként a kéményben és a tüzelőberendezésben is  nagymértékű korom és kátrány-lerakódást, csersavkiválást okoz. Ennek ellenére néhányan a vizes tűzifához szükségből keverik a biofabrikettet, mert máshogy nem gyullad be a nedves fa...
 
11. Lehet-e vegyesen tüzelni szénnel és biofabrikettel?
Lehet, minden gond nélkül, de a túl poros szén a biofabrikett begyulladását lassítja. Érdemes a már izzó biofabrikettre helyezni a szenet vagy fordítva.
 
12. Mennyi biofabrikettet szükséges rendelni, ha előtte tűzifával tüzeltem?
Kb. fele annyi mennyiség elegendő a biofabrikettből, mint amennyi a friss vágású, nedves tűzifából kellett. A pontos mennyiség meghatározása lehetetlen, nagyban függ az időjárástól, a kazán típusától és annak hatásfokától, illetve attól, hogy milyen szárazságú, fajtájú (akác, cser, bükk, tölgy, stb.) és milyen méretű tűzifát használtak előtte.
 
13. Melyik fajta biofabrikettet rendeljem, a biofabrikett mérete és alapanyaga mennyiben befolyásolja a tüzelés hatékonyságát?
Ennek a kérdésnek a megválaszolása talán a legnehezebb feladat. Általánosságban elmondható, hogy a biofabrikett mérete nem befolyásolja nagymértékben a tüzelés hatékonyságát. Tény, hogy a nagyobb méretű biofabrikettek (tégla vagy 8 cm henger) a méretüknél fogva hosszabb ideig izzanak. A henger biofabrikett a kis ajtóval rendelkező tüzelőberendezésekbe is egyszerűen berakható, mert eltörhető és így a kisebb méretű darabok könnyen meggyújthatók. Kazánban használva az apróbb darabok ömlesztve jobban kitöltik a tűzteret. A gyakorlat azt mutatja, hogy a vásárlók az összes fajta biofabrikettet kipróbálják, letesztelik a saját tüzelőberendezésükben, és utána amelyikkel a legjobb tapasztalataik vannak, a mellett maradnak. Cégünknél az összes fajta biofabrikett körülbelül egyformán fogy.
 
Próbáltuk összegyűjteni a leggyakrabban előforduló kérdéseket.
Bármilyen további kérdése van, hívjon bizalommal:
06 30/30-80-234, 06 70/21-00-805, 06 70/52-00-535, 06 20/466-95-95, 06 20/9-644-744
Küldhet levelet is, postacímünk: 2071 Páty, Erkel u. 24.
E-mailben is megírhatja kérdéseit, észrevételeit: info@globalstone.hu

Újdonságok


Big Box 62/2

Elérhetőség

GlobalStone Magyarország Kft.

2071 Páty, Erkel u. 24.
Telefon:
06 30/30-80-234
06 70/21-00-805
06 70/52-00-535
06 20/466-95-95
06 20/9-644-744
E-mail: info@globalstone.hu

Hírlevél

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Copyright 2012 Globalstone Magyarország Kft.

  • Első
  • Második

Jelenleg látogató olvassa a lapot.